Door de lage rentestanden op de spaarrekeningen in de EU zijn er veel mensen die op zoek zijn naar manieren om hun geld voor zich te laten werken. Een van de mogelijkheden is om je geld te beleggen op de aandelenmarkt.

De kans is groot dat jij hier nog geen ervaring mee hebt, je bent namelijk niet voor niets terecht gekomen bij onze gids aandelen voor beginners. In dit artikel zullen wij je het een en ander laten zien over deze markt. Door dit artikel zelf door te nemen weet je wat je te wachten staat als het aankomt op aandelen voor beginners.

Wat zijn aandelen eigenlijk?

Aandelen zijn een aandeel van een bedrijf dat door beleggers kan worden gekocht of verhandeld. Wanneer je een aandeel koopt, word je aandeelhouder van een bepaald bedrijf. Dit betekent dat je een klein stukje eigendom of eigen vermogen in dat bedrijf hebt en de financiële winst uit dit eigendom kan halen.

Op basis van de prestaties van het bedrijf of andere factoren kan de waarde van het aandeel stijgen of dalen. Dit betekent dat de aandeelhouders geld kan verdienen of geld kan verliezen.

Praktisch voorbeeld – winst voor een aandeel

Hoe ziet dit er in de praktijk uit vraag je je af? Als je bijvoorbeeld een aandeel van Facebook hebt gekocht voor €100 en de aandelenkoers van Facebook met 10% is gestegen, dan zou je aandeel nu €110 waard zijn.

Bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Dit geld kan worden gebruikt voor het lanceren van nieuwe producten, het afbetalen van schulden of het kopen van kapitaal om het bedrijf uit te breiden door middel van nieuwe machines of gebouwen.

Recht op dividend

Sommige bedrijven geven dividenden uit aan hun aandeelhouders. Deze dividenden maken deel uit van de winst van het bedrijf. Ze worden op regelmatige basis uitbetaald. Deze betalingen komen boven op een eventuele stijging of daling van de waarde van het aandeel.

De dividenden worden gewoonlijk elk kwartaal (vier keer per jaar) aan de aandeelhouders uitgekeerd. Echter kunnen bedrijven ze ook jaarlijks, halfjaarlijks of maandelijks uitgeven. Dividenden kunnen worden uitgegeven in de vorm van contanten of extra aandelen en kunnen vast of variabel zijn.

Beleggers die vaste dividenden ontvangen krijgen bij elke uitgifte hetzelfde percentage of bedrag in euro’s, ongeacht de prestaties van het bedrijf. Variabele dividenden zijn gekoppeld aan de prestaties van een bedrijf. Dit betekent dat de dividendbetalingen hoger zullen zijn wanneer een bedrijf het goed heeft gedaan en lager wanneer het dat niet heeft gedaan.

Beleggen in aandelen is echt een prima optie als je geld hebt liggen wat je voor je wilt laten werken. Weet alleen wel dat er altijd risico’s aan zitten. Zo is de crisis in 2008 erg hard geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen op de korte termijn geld hebben verloren. Gelukkig zien we dat de koersen op de lange termijn eigenlijk altijd wel weer aantrekken.