Beleggen in indexfondsen wordt de laatste tijd steeds populairder onder het grote publiek. Dit is natuurlijk niet zo heel erg raar. Mensen zijn door de lage rentestanden op de spaarrekeningen namelijk op zoek naar een alternatief.

Voordat je begint met het beleggen in indexfondsen is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk een aantal handige tips en tricks op een rijtje gezet die je op weg kunnen helpen.

Begin met het type belegging dat je nodig hebt voor jouw portefeuille. Als je groei op lange termijn zoekt dan is het verstandig om te kiezen voor aandelen. Als je stabiliteit nodig hebt kan je beter kiezen voor obligaties.

Als je al een portefeuille hebt met het een of het ander, dan moet je op zoek gaan naar een bepaalde soort balans. Binnen deze twee grote categorieën van aandelen en obligaties moet je aan diversificatie doen. Dit houdt in dat je verschillende soorten fondsen koopt om je beleggingen te spreiden.

Beslis of je een indexfonds of een beursgenoteerd fonds (ETF) wilt. Dit is erg belangrijke vraag om jezelf te stellen als het aankomt op het beleggen. ETF’s hebben vaak lagere bedrijfskosten hebben. Echter betaal je hier wel een paar euro om te kopen en te verkopen.

Ze zijn vaak de beste optie voor lange termijn. Dit noemen we ook wel de buy-and-hold beleggingen. Echter is het niet de beste optie voor rekeningen waar je regelmatig geld vanaf haalt. Als je investeert in een belastbare rekening, kunnen de ETF’s iets efficiënter zijn voor de belasting.

Kijk altijd naar het eindresultaat. Als je bijvoorbeeld een ETF wilt die de S&P 500 weerspiegelt dan zijn er nogal wat mogelijkheden om voor te gaan, ook al zullen alle fondsen vrijwel hetzelfde zijn. Sluit onmiddellijk alle loadfondsen uit en vergelijk de jaarlijkse beheerskosten. Kijken naar het eindresultaat is de enige manier waarop je in staat bent om de beste soorten fondsen te kiezen.

Bestudeer de index op de juiste manier. Een goed indexfond voldoet aan een aantal verschillende eisen. De basis is de index zelf. Kijk goed naar de aandelen die er in dat fonds te vinden zijn. Kijk ook naar het handelsvolume en naar de reputatie van de aanbieder van het fonds.

Door goed te kijken naar het fonds ben je in staat om binnen no time het juiste fonds uit te zoeken. Heb je eenmaal een goed fonds dan kan je hier voor een langere tijd in beleggen.
Kijk goed naar het rendement.

Een indexfonds doet het net zo goed als de index die het vertegenwoordigt, minus de uitgaven van het fonds. Van aandelen kan worden verwacht dat ze op de lange termijn meer rendement opleveren dan obligaties (met een grotere volatiliteit).

Dit hangt dus nauw samen met de eerste tip die we hebben meegeven. Door te kijken naar het netto rendement op jaarbasis kan je zien of je een goed fonds gekozen hebt of dat het toch handiger is om even verder te zoeken.