We zien dat er de laatste tijd steeds meer mensen zijn die aan index beleggen doen. Dit is over het algemeen een prima keuze om te maken. Middels deze vorm van beleggen ben je in staat om aardig wat extra inkomsten bij elkaar te krijgen op jaarbasis.

Voordat je begint is het alleen wel handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk de belangrijkste informatie over deze vorm van beleggen voor je op een rijtje gezet. Door deze informatie zal je niet meer zo snel voor eventuele verrassingen komen te staan.

Maak kennis met index beleggen

Het handigste is om eerst even te kijken naar wat deze vorm van beleggen eigenlijk is. Je kunt het eigenlijk al wel aan de naam zien. Beleggen in indexfondsen houdt in dat je een investering maakt in een indexfonds.

In tegenstelling tot andere beleggingsfondsen is er bij een indexfonds geen sprake van een manager die alles overziet. Wat is hier het voordeel van? Doordat er geen manager is die alles overziet zal er ook niet geprobeerd worden om de markt te verslaan.

Wanneer je aan beleggen in indexfondsen doet probeert het beleggingsfonds niet om de beste aandelen te kiezen. In plaats daarvan kies je een bundeling van verschillende aandelen die de markt vertegenwoordigen. De AEX kan gezien worden als een soort indexfonds.

Mythe: je loopt geen risico met beleggen in indexfondsen

Er bestaat nog altijd de mythe dat beleggen in indexfondsen geen risico’s met zich mee zou brengen. Dit is echter niet voor niets een mythe, het klopt namelijk gewoonweg niet. Beleggers in een indexfonds of ETF dat de S&P 500 in de loop van 2008 heeft gevolgd, hebben ongeveer 37% verloren.

Beleggers in indexproducten die vastgoed volgen in de vorm van een vastgoedbeleggingstrust (REIT) of aandelen van opkomende markten hebben ook grote verliezen geleden tijdens de crisis. Beleggers in indexfondsen krijgen nog steeds te maken met risico, alleen krijgen ze niet meer te maken met het beheerrisico.

Dit is het risico dat een actieve beheerder ondermaats presteert ten opzichte van de benchmark die met zijn beleggingsstijl samenhangt, als gevolg van de beleggingskeuzes die hij maakt bij het beheer van het fonds. Het komt er dus op neer dat je een ander soort risico loopt bij beleggen.

Onderliggende indexen kunnen veranderen

Vanguard is een grote speler in zowel indexbeleggingsfondsen als ETF’s. Zij hebben onlangs de onderliggende indexen voor een aantal van hun kern indexbeleggingsfondsen als Vanguard Mid Cap Index (VIMSX), Vanguard Small Cap Index (NAESX), en diverse fondsen aanzienlijk gewijzigd.

Dit was voor een groot deel te wijten aan de vergoedingen die Vanguard aan de vorige indexprovider moest betalen om de kosten naar beneden te houden. Alle indexfondsbeleggers moeten op de hoogte blijven van deze veranderingen.

Wanneer je dit namelijk niet doet weet je niet meer echt waarin je belegt. Het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Maar het houdt wel in dat je even de tijd moet nemen om deze ontwikkelingen bij te houden.