Er zijn maar weinig mensen die nog nooit van Bitcoin hebben gehoord. Door de hoge rendementen zijn er veel mensen die willen investeren in Bitcoin. De kans is groot dat ook jij hier over nadenkt, anders was je namelijk niet bij dit artikel terecht gekomen.

Voordat je gaat investering in Bitcoin is het wel handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben het handelen namelijk wat toegankelijker voor je gemaakt door hieronder het een en ander op een rijtje te zetten. Dankzij deze informatie voorkom je dat je ineens voor grote verliezen komt te staan.

Wat is Bitcoin eigenlijk?

Voordat we ingaan op het beleggen in Bitcoin is het handig om eerst even stil te staan bij de vraag wat Bitcoin precies is. Bitcoin is een digitale valuta of ‘cryptocurrency’. We noemen dit zo door feit dat het gebruik maakt van cryptografie om transacties te beveiligen binnen zijn infrastructuur.

Dit is een gedistribueerde online database met de naam ‘blockchain’. Bitcoin biedt de mogelijkheid om snelle en goedkope peer-to-peer betalingen te doen zonder de noodzaak van een bank of een centrale tussenpersoon.

De systeemtransacties vinden direct plaats tussen de digitale portemonnees van de gebruikers en worden geverifieerd in de blockchain. De transacties worden digitaal ondertekend met unieke privé-sleutels. Dit bewijst dat ze afkomstig zijn van de eigenaar van de portemonnee.

Beleggen in Bitcoin – is het veilig?

Bitcoin is een volatiel actief met dagelijkse prijsveranderingen van meer dan 10%. Dit maakt het aanzienlijk riskant om te investeren en te handelen. Natuurlijk kan je geen geld verdienen zonder een risico te lopen. Door de hoge rendementen is het verstandig om echt alleen geld te investeren wat je bereid bent om te verliezen.

In tegenstelling tot obligaties en aandelen zitten er echt meer risico’s aan. Voor het geval dat je het nog niet wist: het is mogelijk om CFD’s te verhandelen op Bitcoin (BTC/USD). Dit houdt in dat je Bitcoin niet echt zelf hoeft te kopen, maar dat je een soort certificaat staat.

Het voordeel hiervan is dat je jouw Bitcoin niet meer zelf hoeft op te slaan in je wallet. Je hebt alles op je beleggingsrekening staan. Uiteraard kun je deze Bitcoin niet gebruiken om iets van te kopen op het internet, dit kan alleen met de normale Bitcoin.

Is Bitcoin een soort bubbel?

De situatie rond de cryptocurrencies lijkt sterk op de dotcom-bubbel uit het begin van de jaren 2000. Er zijn een groot aantal blockchain-gerelateerde projecten die elke dag hun ICO’s aankondigen.

ICO staat voor Initial Coin Offering, dit is een crowdfunding fase van het project. Het is een soort IPO, maar dan in de crypto-markt. Projecten worden collectief gefinancierd door het publiek die hun ‘tokens’ kopen in ruil voor Bitcoin of andere munten.

Net als in elke andere industrie, zal 90% van de projecten geen werkend product opleveren. Dit maakt het alleen nog geen bubbel. Hier zal je je dus geen zorgen over hoeven te maken.