Nederland is een van de enige landen in de wereld waar je geld betaald over je spaargeld. Dit wordt gedaan door een bepaalde vorm van belasting te heffen over je vermogen. Dit is gelukkig niet voor iedereen zo, tot een bepaalde hoogte mag je namelijk beleggen of sparen zonder dat je hiervoor geld hoeft af te staan aan de Belastingdienst.

We noemen deze grens ook wel het heffingsvrij vermogen. Wil je meer te weten komen over het heffingsvrij vermogen van 2020 dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben voor jou namelijk de nodige informatie voor je op een rijtje gezet.

Het heffingsvrij vermogen van 2020

Als je op 1 januari 2020 niet meer dan €30.846 aan spaargeld of beleggingen hebt, hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. We zien dat het heffingsvrije vermogen iets omhoog is gegaan.

Vorig jaar was er namelijk een grens voor €30.360. Deze grens geldt overigens alleen voor individuen. Wanneer je namelijk een partner hebt is er sprake van een heffingsvrij vermogen van €61.692.

Ook deze grens is omhoog gegaan ten opzichte van vorig jaar, deze was vorig jaar 60.720). Mocht jij iemand zijn die spaart voor bijvoorbeeld een eigen woning dan kan dit zeker van pas. Door samen de bedragen te bundelen kun je aardig wat opzij zetten zonder dat je hierover hoeft te betalen.

Hoeveel moet je betalen?

Bóven het heffingsvrije vermogen wordt over de eerste €72.797 aan spaargeld en/of beleggingen een rendement verondersteld van 1,80%. Dit rendement haal je natuurlijk niet altijd, op dit moment is de rente op de spaarrekeningen namelijk nagenoeg gelijk aan nul. De fiscus heft over dit rendement een belastingpercentage van 0,54%.

Dit lijkt misschien niet zo heel erg veel, maar over de lange termijn kan dit al snel oplopen. We zien dat het percentage ietwat gezakt is ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit houdt in dat je er ieder jaar een paar tientjes op vooruit kan gaan als je om en nabij de twee ton aan vermogen hebt. mocht dit voor jou van toepassing zijn dan merk je dit bij de aangifte in het voorjaar van 2021.

Komt er een ander stelsel in 2022?

Er zijn op dit moment gesprekken in de Tweede Kamer over een mogelijke aanpassing van de vermogensbelasting. Staatssecretaris Menno Snel heeft laten weten dat hij wilt zorgen voor een ander systeem.

Middels dit systeem zou er een onderscheid moeten worden gemaakt tussen spaargeld en beleggingen. Dit komt natuurlijk voort uit het idee dat je op je spaargeld nu bijna geen rente meer krijgt.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel je mogelijk mag sparen zonder hiervoor iets te betalen. Het huidige idee is afgekaatst, maar de kans is groot dat er nog wel een verandering aan zit te komen.

Dit heeft veel gevolgen voor je vermogen, vandaar dat het handig is om deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Aan de hand van deze ontwikkelingen kan het immers lonen om te gaan sparen in plaats van te beleggen.