In ons land is het niet gratis om vermogen te hebben. Dit klinkt vrij apart, en dat is het ook. Wij zijn een van de enige landen waar je vermogensbelasting betaald over geld wat je al hebt verdiend.

Aangezien nog lang niet iedereen hiervan op de hoogte is hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet wat je moet weten. We laten alle belangrijke vragen zien zoals wat is de vermogensbelasting en hoe bereken je vermogensbelasting zelf. Door dit artikel goed door te lezen krijg je een volledig beeld bij het betalen van de vermogensbelasting.

Wat is vermogensbelasting?

Zoals we al kort hebben vermeld is vermogensbelasting belasting die je moet betalen over je vermogen. Het gaat bij vermogensbelasting om belasting die je betaalt uit box 3. Dit is de box die ziet op je spaargeld, beleggingen en schulden.

Wanneer je bezittingen bij elkaar optelt en hier je schulden vanaf haalt hou je jouw eigen vermogen uit. De overheid denkt dat jij inkomsten haalt uit je vermogen. Dit doe je door te beleggen of door het op een spaarrekening te zetten.

Bij een belegging krijg je rendement, bij een spaarrekening krijg je rente. Het lastige is alleen dat je op dit moment eigenlijk niet echt rente krijgt over je spaargeld. Dit brengt met zich mee dat veel mensen gaan beleggen omdat ze anders in verhouding veel vermogensbelasting moeten betalen.

De hoogte van de vermogensbelasting

Het is op dit moment zo dat je niet altijd vermogensbelasting moet betalen. Je hoeft namelijk pas vermogensbelasting te betalen wanneer je boven de €30.846 uitkomt. We noemen dit ook wel het heffingsvrij vermogen.

Tot deze grens zal je helemaal geen vermogensbelasting hoeven te betalen. Wanneer je hierboven komt zal je wel moeten betalen. Het is vrij lastig om je vermogensbelasting te berekenen nu er verschillende formules van toepassing zijn.

Gelukkig hoeft dit ook niet echt. Wanneer je namelijk je aangiftes invult zal de vermogensbelasting automatisch voor je worden berekend. Op die manier kom je er gelijk achter wat je kwijt bent voor jouw vermogensbelasting.

Je kunt via internet overigens wel speciale vermogensbelasting calculators vinden. Dankzij deze calculators kan je een ruwe schatting maken van de totale vermogensbelasting.

Tip – beleg je vermogen

Als het goed is heb je nu een beter beeld gekregen bij de vermogensbelasting. Wij geven je als tip mee om er echt over na te denken om te gaan beleggen. Hoewel het niet van invloed is op de hoeveelheid vermogensbelasting die je moet betalen biedt het je wel de mogelijkheid om de kosten op te vangen.

Als je het namelijk op je bank laat staan dan krijg je nagenoeg geen rente. Dit brengt met zich mee dat je in verhouding meer kwijt bent. Als je het geld namelijk had belegd dan had je de rendementen kunnen gebruiken om de vermogensbelasting te betalen.