Wil je graag beleggen dan zal je na moeten denken over de beleggingsstrategie die je kiest. Iedere belegger heeft een strategie die aansluit bij wat hij of zij prettig vindt. Niet iedereen weet waarop hij moet letten bij het kiezen van de juiste beleggingsstrategie.

Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet over het kiezen van de juiste strategie. Door deze vragen voor je zelf te beantwoorden kom je binnen no time uit bij de strategie die aansluit bij wat je zoekt.

Hoeveel risico wil je hebben?

Alle investeringen brengen een zekere mate van risico met zich mee. Als je van plan bent om effecten te kopen zoals aandelen, obligaties of beleggingsfondsen is het belangrijk dat je begrijpt datje jouw geld kunt verliezen.

De beloning voor het nemen van risico’s is natuurlijk dat je meer rendement kunt krijgen. Als je een financieel doel hebt met een lange tijdshorizon, zul je waarschijnlijk meer geld verdienen door zorgvuldig te beleggen in activacategorieën met een groter risico.

Dit zijn bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Heb je jouw geld snel nodig dan kun je beter gewoon wat geld aan de kant zetten. Hou ook rekening met het inflatierisico. Dit is het risico dat de inflatie in de loop van de tijd groter wordt en het rendement wordt uitgehold.

Hoeveel verschillende beleggingen wil je hebben?

Door verschillende beleggingen in een portefeuille op te nemen, kan je als belegger jezelf beschermen tegen aanzienlijke verliezen. Historisch gezien zijn de rendementen van de drie belangrijkste activacategorieën – aandelen, obligaties en fiat valuta- niet tegelijkertijd op en neer gegaan.

Marktomstandigheden die ervoor zorgen dat een bepaalde activacategorie het goed doet, zorgen er vaak voor dat een andere activacategorie een gemiddeld of slecht rendement heeft. Door te investeren in meer dan één activacategorie verminder je het risico dat je geld verliest.

Als het beleggingsrendement van de ene beleggingscategorie daalt, ben je in staat om je verliezen in die beleggingscategorie tegen te gaan met betere rendementen in een andere beleggingscategorie. Het klinkt misschien een beetje lastig, maar het komt er eigenlijk op neer dat je jouw investeringen zou moeten spreiden om zo minder risico te lopen.

Doe je het zelf of laat je het doen?

De laatste vraag die van belang is voor het bepalen van je strategie is de vraag of je het zelf doet of dat je het laat doen. Het voordeel van het uitbesteden is natuurlijk dat je zelf niets meer hoeft te doen. Zo kan je via de ABN of de ING geld laten beleggen door de bank.

Het is echter ook mogelijk dat je alles zelf doet. Een groot voordeel van het zelf beleggen is dat je niet meer voor hoge kosten komt te staan. Bij De Giro is het bijvoorbeeld mogelijk om nagenoeg gratis te beleggen.

De keuze zal volledig afhankelijk zijn van wat je zelf het prettigste vindt. Mocht je nog geen ervaring hebben met beleggen dan kan het handig zijn om het te laten doen.