Verschillende beleggingsinstrumenten

Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg beleggingsinstrumenten. Dit is een verzamelnaam voor alle producten, waarmee het mogelijk is om te gaan beleggen. Alle beleggingsinstrumenten worden verhandeld op de beurs. Elk instrument is weer anders en heeft zijn eigen eigenschappen.

Aandelen

Handelen op de beurs kan door aandelen aan te schaffen. Een aandeel is enkel een waardepapier, deze wordt overgenomen van een vennootschap. Iedereen die in het bezit is van een aandeel, heeft daarmee ook direct een stem binnen het vennootschap. Daarnaast worden er door de bedrijven regelmatig winstuitkering uitgegeven dit wordt ook wel dividend genoemd. Niet alle aandelen worden uitgegeven binnen de aandelenmarkt, maar een groot gedeelte wel.

Aandelen kopen

Emissie

Bedrijven hebben soms geld nodig om te kunnen groeien. Een van de opties is om een lening af te sluiten bij een bank, maar daarvoor heeft de bank wel garanties nodig. Daarnaast komt er ook nog eens rente om de hoek kijken. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om aandelen uit te gaan geven, dit wordt ook wel emissie genoemd.

Het bedrijf heeft één duidelijk doel met een emissie, het wilt geld ophalen. De aandelen worden op de markt gebracht voor een voor afgestelde prijs. Stel een bedrijf heeft twee miljoen euro nodig, dan zal het 200.000 aandelen op de markt brengen voor de prijs van tien euro. De kopers nemen een risico, want het aandeel kan dalen in prijs. Het is ook mogelijk dat een aandeel meer waard wordt.

Obligaties

Een bedrijf of zelfs de overheid kan een lening aangaan. Deze lening zal in het geval van een obligatie worden gefinancierd door personen die een schuldbewijs aanschaffen. Deze obligaties leveren geld op in de vorm van rente en kunnen worden verhandeld op de obligatiemarkt.

De looptijd van de obligatie staat vast, dat geldt ook voor het rentepercentage. Wanneer de looptijd is afgelopen, dan zal het totale bedrag worden terugbetaald. Maar de obligaties zijn ook verhandelbaar, want ze kunnen in waarde stijgen. Wanneer de rentestand zal gaan dalen, dan zal de koers van obligaties stijgen. Maar gaat de rentestand omhoog, dan zal de koers van obligatie juist dalen.

Grondstoffen

Grondstoffen worden steeds populairder op de aandelenmarkt. De reden hierachter is heel logisch. Wanneer de aandelen dalen vanwege de crisistijden, dan gaan de aandelen voor grondstoffen juist omhoog. Dan hebben wij het over grondstoffen als goud, zilver en zelfs olie. Tegenwoordig is het zeer gemakkelijk om aandelen in grondstoffen aan te schaffen, dat kan namelijk via de online brokers.

Grondstoffen worden elk jaar schaarser en dat maakt het erg interessant om in grondstoffen te beleggen. Let op, de prijzen van de grondstoffen reageren sterk op de laatste economische ontwikkelingen. Binnen zeer korte tijd kunnen deze aandelen erg fluctueren. Het is een risico, maar er kan in korte tijd veel geld worden verdiend in deze markt.

Samenvatting

Als belegger heb je de ruime keuze uit beleggingsinstrumenten. Waar je in gaat beleggen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar zeker ook van een goede beleggingsanalyse. Een plan kan je hierbij helpen. In dit filmpje wordt nog kort een en ander toegelicht over beleggingsinstrumenten.

2 comments on “Verschillende beleggingsinstrumenten”

  1. Beetje een karig artikel, vind ik. Er zijn veel meer beleggingsinstrumenten te noemen. Wat denk je bijvoorbeeld van grondstoffen? Je noemt het alleen globaal… Er is daar in heel veel mogelijk… goud, zilver, cacao, katoen tot diamant aan toe.
    En dan heb je het ook nog niet over de handel in buitenlandse valuta (Forex), terwijl dat zo’n beetje de bekendste vorm van online beleggen is.
    Had dus wel wat uitgebreider gekund als je het mij vraagt.

    • Beste Robert, bedankt voor je kritische noot. Ik denk dat het inderdaad wat uitgebreider kan. Maar in dit artikel richt ik me even tot de basis. Hopelijk kan ik snel een keertje uitweiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Beleggen doe je zelf 2018
Tech Nerd theme designed by FixedWidget