Hoe kun je beginnen met beleggen?

Starten met beleggen lijkt een stuk moeilijker dan het daadwerkelijk is. Als je nog geen ervaring hebt opgedaan, dan kunnen alle nummers, getallen en opties behoorlijk overweldigd overkomen. Hiervoor zijn meer dan voldoende oplossingen, bijvoorbeeld het volgen van een cursus beleggen. Daarnaast is het slim om altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de laatste ontwikkelingen op de beurs. Beleggen is geen spelletje, het is een risicovolle manier waarop geld verdient kan worden. Maar met de juiste informatie, kennis en ervaring kan er wel degelijk veel winst gemaakt worden.

Beginnen met beleggen

Kies een broker

Allereerst dient er een beleggersrekening geopend te worden, anders kunnen er geen aandelen aangekocht worden. Bijna alle grote Nederlandse banken bieden deze rekeningen aan en reken daarvoor een bepaalde prijs. Wanneer je zal gaan beleggen bij een bank, dan noemen wij de bank ook wel een broker. Vandaag de dag wordt de keuze aan online brokers ook steeds groter. De online brokers zijn in de meeste gevallen minder prijzig dan een bank en bieden nog wel eens leuke promoties en bonussen aan. Probeer daarom altijd van te voren even te vergelijken, welke broker nu daadwerkelijk het goedkoopste is.

Een broker is een “tussenpersoon”, iemand die tussen jou als belegger en de beurs staat. Via je broker kun je beleggen. Tegenwoordig zijn er veel websites die de persoonlijke broker hebben vervangen voor een digitale.

Kies een product

Wanneer jij de beschikking hebt over een beleggersrekening, dan kan het echte werk gaan beginnen. Maar loop niet te hard van stapel en bedank allereerst waarin je gaat beleggen. Tegenwoordig zijn er onwijs veel verschillende mogelijkheden. Dan moet er gedacht worden aan grondstoffen, obligaties, aandelen in bedrijven en natuurlijk wisselkoersen. Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Lees ook ons artikel over beleggingsinstrumenten.

Ga niet spreiden in meerdere soorten producten. Richt de pijlen op slechts één of twee soorten beleggingen. Op die manier kan jij jezelf beter verdiepen in het product en de markt beter in de gaten houden.

Informatie vergaren

Kennis is essentieel in deze markt, probeer dat altijd goed te onthouden. Vergaar zoveel als mogelijk informatie over het desbetreffende product en speel daar slim op in. Daarnaast is basiskennis een must, ga niet onvoorbereid de aandelenmarkt op. Het is altijd handig om een cursus beleggen te volgen, dit kan nu zelfs thuis.

Het vermogen om te kunnen analyseren zal jou als belegger heel goed gaan helpen. Analyseren is deels aan aangeboren eigenschap, maar ook goed aan te leren. Je kunt leren analyseren door een simulator te doen. Dan ga je met een programma zogenaamd beleggen. Je leert van je fouten en ziet wat er met je geld zou gebeuren. Altijd handig om uit te proberen alvorens het echte beleggen te gaan toepassen.

Nieuws

Als je dan toch bezig bent met analyseren, is het ook gelijk goed om de actualiteiten in de gaten te houden. Het nieuws is namelijk van directe invloed op je beleggingen. De olieprijs valt en staat met de onrust in het Midden-Oosten. De koers van de dollar hangt sterk af van de toestand in Amerika, maar ook andere valuta zijn daarop gebaseerd.

Als jij in staat bent goed in te spelen op de actualiteiten is de kans zeer groot dat je succesvol kan zijn in beleggen. Het nieuws naar je hand zetten, is wat je als belegger dient te doen. Profiteer van de actualiteiten.

Ga eerst gratis oefenen

Een andere manier om jezelf voor te bereiden is door gratis te oefenen. Bij enkele online brokers is het mogelijk om met ‘virtueel geld’ te gaan beleggen. Op die manier neem jij geen echt risico, maar kan je wel de aandelenmarkt beter leren kennen en begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Beleggen doe je zelf 2018
Tech Nerd theme designed by FixedWidget