5 tips voor de beginnende beleggers

Jaarlijks maken duizenden hun eerste stappen op de aandelenmarkt, waarbij natuurlijk de nodige spanning om de hoek komt kijken. Tegenwoordig valt er weinig rendement meer te behalen door het geldbedrag weg te zetten op een spaarrekening, het is slimmer om te kiezen voor aandelen. Hoewel er een hoger rendement te behalen valt, komen er ook enkele risico’s bij kijken. Desondanks is het beleggen nog altijd zeer populair en dat zal niet zo snel veranderen.

5 tips voor beleggers

Voor er gestart zal gaan worden met beleggen, moet er wel een doel gesteld worden. Vraag jezelf ook altijd even af, wat de reden is voor het beleggen. Kan het geldbedrag is de nabije toekomst van noodzaak zijn of is het puur extra geld waaruit rendement gehaald kan worden? Denk goed na over het doel, de risico’s en de reden.

Als het geld later van groot belang zal zijn, dan is het misschien niet zo slim om een hoog risico te nemen. Hoewel er met een hoger risico meer valt te verdienen, kan het allemaal ook de verkeerde kant opvallen. Bedenk goed hoeveel risico er genomen zal gaan worden. Wij hebben vijf tips op een rijtje gezet voor de beginnende beleggers:

  • Risico spreiden

Hoe meer risico er genomen zal worden, hoe hoger het rendement kan uitvallen. Maar zeker als beginner is het verstandiger om de risico’s goed te spreiden. Op deze manier is het makkelijker om het verlies op te vangen. De mogelijke winst zal kleiner worden, maar hiervoor zal er voldoende zekerheid en veiligheid in de plaats komen.

  • Vergaar voldoende kennis

Ga niet onvoorbereid beleggen, dat is verre van verstandig. Wanneer je zal besluiten om te gaan beleggen is het slim en leuk om een cursus beleggen te volgen. Probeer ook altijd zoveel als mogelijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op de markt. Het is ook mogelijk om de bank te laten beleggen met jouw geld, maar dan zal de mogelijke winst nog kleiner zijn.

  • Maak een tijdsplan

Ontwikkel een tijdsplan en bepaal hierin vervolgens een doel. Misschien ben jij van plan om binnen een tijdsbestek van twee jaar, een nieuwe auto aan te schaffen? Dan is het noodzakelijk om iets meer risico te nemen voor een hoger rendement. Maar als er een doel zal worden gesteld voor over vijf of tien jaar? Dan kan er met gemak minder risico genomen worden.

  • Blijf altijd rustig

Veel beginnelingen op de markt maken één grote fout, ze raken nogal snel in paniek als het allemaal wat minder gaat. Blijf ten alle tijden rustig en sterk in je schoenen staan. Probeer te anticiperen op de ontwikkelingen op de beurs of neem de tijd en laat de aandelen weer langzaam omhoog gaan. Het is ook slim om contact op te nemen met een specialist. Zeker als je nog niet goed weet waar je moet beginnen, kun je overwegen aan te haken bij een bestaand beleggingsfonds. Een ervaren belegger gaat dan met je geld beleggen en jij kunt meekijken en analyses maken. Zodra je genoeg vertrouwen in je zelf hebt, ga je zelf aan de slag. Doe eventueel ook een cursus beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright Beleggen doe je zelf 2018
Tech Nerd theme designed by FixedWidget